Gençliği yetiştiriniz. Onlara ilim ve irfanın müspet fikirlerini veriniz. Geleceğin aydınlığına onlarla kavuşacaksınız. M.Kemal Atatürk
BESLENME KÖŞESİ 0-6 YAŞ ÇOCUKLARINDA DİL GELİŞİMİ EĞİTİCİ YAZILAR OYUNLAR GEMS KONU BAŞLIKLARI

TEMİZLİK HASTALIĞINI CİDDİYE ALINIZ

 Temizlik hastalığı bireyin günlük hayatını olumsuz yönde etkileyerek büyük ölçüde zorlaştırır; tedavi edilmediği takdirde ise ciddi sorunlara yol açar.

Dr. İsmet Bora
Psikiyatri Uzmanı

 

Toplumda yüzde 2,5 oranında kadın ve erkekte eşit sıklıkta görülen temizlik hastalığı erkeklerde 18, kadınlarda ise ortalama 22 yaşında ortaya çıkıyor.Psikiyatrik bir hastalık olan temizlik hastalığı, kişiye sürekli rahatsızlık vererek gündelik hayatının akışını büyük ölçüde etkiler. Obsesif-kompulsif hastalığının alt türü olan hastalık tedavi edilmediği takdirde kişiye ciddi rahatsızlıklar verebilir.

Temizlik hastalığı olan kişiler kirli nesnelere dokunduklarında ellerini yıkama mecburiyeti hissederler. Hasta, kafasına takılan temizleme ritüellerini tamamlamadan rahatlayamaz. Dolayısıyla elini yıkama, evini ve eşyalarını temizleme zorunluluğu; tekrarlayan ve çok zaman alan, sinir bozucu, kişiyi yorarak hırpalayan ve birlikte yaşadığı insanlarla ilişkilerini de olumsuz yönde etkileyen sorunlar haline gelebilir.

Obsesif-kompulsif bozuklukları arasında “temizlik”in yanısıra;

• Her şeyi eksik ya da yanlış yapıp yapmadığını kontrol etme, 
• Simetri ve düzene koyma, 
• Gereksiz eşyalarını atmayıp biriktirme, 
• Bir hata yapmış olma ve günah işleme düşünceleriyle sürekli aynı konuları sorup anlatma da bulunur.

Tedavi sürecinde öncelikle hastaya anlamsız, yersiz ve saçma gelen takıntılar ile bunlara eşlik eden davranışlarının ağır bir ruhsal hastalığa yol açmayacağı anlatılmalıdır.

Maruz Bırakma (hastayı kirli olduğunu düşündüğü bir nesneyle temas ettirme) ve Tepkiyi Engelleme (elini yıkamayı önleme) olarak tanımlanabilecek davranışçı tedaviler uygulanarak hasta aşama aşama kaygılarının üstesinden gelebilir.