Dünyada herşey için, medeniyet için, hayat için, başarı için, en hakiki mürşit bilimdir, fendir. M.Kemal Atatürk
BESLENME KÖŞESİ 0-6 YAŞ ÇOCUKLARINDA DİL GELİŞİMİ EĞİTİCİ YAZILAR OYUNLAR GEMS KONU BAŞLIKLARI

# 266 - YİRMİ BEŞ


 

YİRMİ BEŞ

Sevilen bir top oyunudur. Yakantop ile Ortada Sıçan karışımı bir oyundur.

Yirmi beş geniş bir alanda ve en az 10 kişilik bir grup

# 265 - YANGIN, SEL, YILDIRIM, GÖK GÜRÜLTÜSÜ


 

YANGIN, SEL, YILDIRIM, GÖK GÜRÜLTÜSÜ

Oyun konusunu doğa olaylarından alır. Yangın, sel, yıldırım, gök gürültüsü Makedonya kökenli bir grup oyunudur.

# 264 - KOYUN SÜRÜSÜ...


 

KOYUN SÜRÜSÜ

Koyun sürüsü hafıza oyunudur. Oyunu yumuşak toprak zeminde ya da kumsalda en az 2 kişiyle oynanabilir. Oyun misketten biraz daha büyük taşlarla oynanır. Her oyuncunun 10 ve 15 taşı olmalıdır.

# 263 - KILÇIK KALESİ


 

KILÇIK KALESİ

Yaygın olarak Üç Dede adıyla bilinen bu grup oyunu genellikle erkek çocukları tarafından oynanan bir oyundur.

# 262 - SAAT


 

SAAT

Saat bir tür ip atlama oyunudur. Açık havada en az 6 kişiyle oynanır. Oyunda kullanılacak ip 5-8 m olmalıdır.

# 261 - TAVŞAN KOŞ


TAVŞAN KOŞ
Çocuklar, tavşanlar ve tilkiler olmak üzere iki gruba ayrılırlar. Tavşan grubunun başına bir "Anne Tavşan" seçilir. Tilkilerin kenarda bir evi olur ve bu civarda tilkiler saklanır. Anne tavşan çocuklarını geziye çıkarır ve tilkilerin evine doğru ilerler. Anne tavşan tilkilerin evine iyice yaklaştığı ve onların farkına vardığı zaman ; "Koş Tav

# 260 - KEDİ ATLAMA OYUNU


 KEDİ ATLAMA OYUNU

Bahçede yada salonda, birbirine koşut iki çizgi çizilir. Çocuklara bunun "dere" olduğu söylenir. "Siz de kedi olacaksınız, bu dereden atlayacaksınız." denir.Çocuklar iki kümeye ayrılırlar: birinci kümeye "Kara kediler", ikincisine de "Tekir kediler" denir.
Önce kara kediler, birer birer, dereyi atlayarak geçmeye çalışırlar. Atlayan kedinin ayağı, her iki taraftaki &cced

# 259 - KÖŞE KAPMACA


KÖŞE KAPMACA
Bu oyunu oynayacak çocukların sayısından bir eksik sayıda köşe saptanır. ( köşe yoksa, yere tebeşirle aynı sayıda daire çizilir.) Çocuklar sayışarak, aralarından bir ebe seçerler. Ebe ortada durur, öteki çocuklar köşelerine geçerler. Oyun başlayınca, çocuklar köşelerini ( yerlerini ebenin kapmasına olanak vermemeye çalışarak ) değiştirmeye çalışırlar. Bu değiştirme sırasında ebe başka bir köşeye geçm

# 258 - FASÜLYE TORBASINI BULMA


FASÜLYE TORBASINI BULMA
Çocuklar elleri arkada olmak üzere omuz omuza bir daire yapar. Bir çocuk ortadadır. Birisine bir fasulye torbası verilir. Dairedeki öğrenciler bunu elden ele verirler. Ortadaki öğrenci fasulye torbasının nerede ( kimde ) olduğunu bulmaya çalışır. Eğer tahmini çok uzun sürerse başka bir oyuncu ile değiştirilir.

# 257 - MEYVE SEPETİ


MEYVE SEPETİ
Bir öğrenci sınıfın önünde durur. Diğerleri yerlerinde otururlar ve hepsine 4 çeşit meyve ismi verilir. Öndeki öğrenci " Elmalar " deyince adı elma olanlar ayağa kalkar, yerlerini değiştirir. Bu arada ayaktaki oyuncu kendine bir yer bulmaya çalışır. İkincide başka grup meyve ismini söyler. Bu kez de bu meyveler yer değiştirir. Eğer ebe " Meyve Sepeti " derse her cins meyvenin yerlerini değiştirmesi gerekir.