Öğretmenler! Cumhuriyet sizden düşünceleri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister. M.Kemal Atatürk
BESLENME KÖŞESİ 0-6 YAŞ ÇOCUKLARINDA DİL GELİŞİMİ EĞİTİCİ YAZILAR OYUNLAR GEMS KONU BAŞLIKLARI

ÇOCUKLARDA DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI

 

                                                           Uzman Dr

                                                           Osman Abalı

 

Çocuklarda Davranış Bozukluklarının Görünümü

 



 

Davranım bozukluğu genelde çocuklarda görülür. Bu durumun çocukluğun ilk dönemlerinden başlamak üzere değişik belirtileri vardır. Bu belirtiler genelde aileleri erken dönemde psikiyatriste getirir. Davranım bozukluğu olan çocuklarda görülen başlıca belirtiler şunlardır; insanlara zarar verme, hayvanlara zarar verme, hırsızlık, yalan söyleme, başkalarını tehdit etme, başkalarına karşı kabadayılık etme, çoğu zaman kavga döğüş başlatma, birisini cinsel etkinlikte bulunması için zorlama, isteyerek yangın çıkarma, isteyerek başkalarının mülküne zarar verme, ailenin yasaklarına karşı gelme, toplum kurallarına karşı gelme  ve buna benzer belirtiler görülür.

Davranım bozukluğunun şiddeti hafif, orta, ağır olabilir. Davranım bozukluğu olan çocuklarda normalden daha fazla bir şekilde bu belirtiler ısrarlı bir biçimde görülür. Davranım bozukluğunda bozuk arkadaş çevresi, anne baba ilgisizliği, okul -aile iletişim problemleri, anne baba madde kullanımı, parçalanmış aileler, depresyonun birlikte olması, aile içi anlaşmazlıklar, ailede madde bağımlılığı, çocuklar için uygun olmayan medyanın yayınları, düşük sosyoekonomik durum , anne veya babadan birinde sabıka durumu, çocuğun herhangi bir suçtan sabıka almış olması, anne babanın herhangi birinde psikiyatrik hastalıklar, dikkat eksikliği ve hiperaktivite durumu gibi durumların eşlik etmesi mevcut tabloyu daha da artırır.
 
Davranım bozukluğu olan çocukların tedavisinde psikoterapi ve ilaç genelde birlikte kullanılır. Diğer eşlik eden psikiyatrik durumlar varsa, onlarda tedavi planına alınmalıdır. Erken müdahale çocukların bu belirtilerinin kendisi, ailesi ve toplum için  çok ciddi sonuçlar doğurmadan önlenebilmesi  için önemlidir.