Milletimiz her güçlük ve zorluk karşısında, durmadan ilerlemekte ve yükselmektedir. Büyük Türk Milletinin bu yoldaki hızını, her vasıtayla arttırmaya çalışmak, bizim hepimizin en kutlu vazifemizdir. M.Kemal Atatürk
BESLENME KÖŞESİ 0-6 YAŞ ÇOCUKLARINDA DİL GELİŞİMİ EĞİTİCİ YAZILAR OYUNLAR GEMS KONU BAŞLIKLARI

ÇOCUĞUNUZUN UYKU SAATLERİNİN BELİRLENMESİ VE DÜZENLENMESİ

Çocuğun uyku saatlerinin belirlenmesi ve düzenlenmesi



 

Bir çocuğun temel gereksinmelerinin başında, karnının doymasından sonra, uyuyup dinlenmesi gelir. Bilindiği gibi büyüme hormonlarının çoğu çocuğunuzun uykusu sırasında salgılanır ve bu nedenle çocuğun yeteri kadar uyuması çok önemlidir. Uykusunu almış çocuk, huzurlu ve sakin olur.

Anne-Babaların en sık karşılaştığı problemlerden biridir “Uyku Sorunu”. Bu sorunu aşmak için anne-babalar biribirlerini suçlayıp yanlış bir tutum içerisine girmektense anlaşıp birbirlerini destekleyerek çözüme ulaşmaya çalışmalıdırlar. Unutmayın ki çocuklar ailelerinde gördükleri davranışları model alırlar, onlarda sorunlarını kavga ve tartışma yoluyla halletmeye çalışacaklardır.  

Her çocuğun bir iç saati vardır. Yani her çocuğun kilosuna, günlük aktivitelerine ve alışkanlıklarına göre uykusunun gelme saati değişiktir. Uyku saatinde sizlerinde bugüne kadar izlediğiniz tutumların büyük önemi vardır. Ama ne olursa olsun çocuk uyku saatleriyle ilgili disipline edilmelidir. Bu, çocuğun hem bedensel hemde sistemli bir yaşama alışması açısından önemlidir. 

Çocuğunuzun uykuya yatış saatini belirlemek için, önce onu gözlemlemelisiniz. Çocuğunuz akşam yemeğini yedikten sonra biraz sevilmek biraz da oyun oynamak, yani sizinle vakit geçirmek ister (Bunu göz önünde bulundurark akşam yemek saatlerinizi erken bir saatte yaparsanız çocuğunuzla yeteri kadar vakit geçirip uygun bir saatte yatırabilirsiniz). Yemek yedikten sonra hemen yatağa gönderilen çocuklarda, içe dönüklük, mutsuzluk ve özgüven eksikliği görülebilir. Çocuklar yeterli derecede sevgi gereksinmelerini karşıladıktan sonra artık uykuya hazır hale gelirler. Anne çocuğun pijamalarını giydirdikten sonra yatağına götürüp ona güzel masallar anlatarak ya da okuyarak uyumasına yardımcı olabilir. 

Çocuğunuzu yanınıza alıp sabaha kadar birlikte yatmak, yapılacak en büyük hatalardan biridir. Çocuk bu duruma izin verildiğini anladıktan sonra, en ufak bir şeyde yanınıza gelecek hatta bunu alışkanlık haline getirecektir. Bazı anneler eşleri seyahate gittiği zamanlarda çocuklarının öyle bir isteği olmadığı halde, onları yanlarına alarak uyurlar, sonra da bunun önüne geçemez ve şikayet ederler. Eğer çocuğunuz  şu ya da bu nedenden dolayı, sizinle yatmayı alışkanlık haline getirdiyse asla pes etmeyin. Çocuğunuz her yanınıza geldiğinde uykuya daldıktsn sonra onu yatağına geri götürün. Çocuğunuz ısrarla siz olmadan uyumacağını söylüyorsa yatağının yanına bir sandalye çekip, o uyuyana kadar yanında durabilirsiniz. (Bu noktada onun yatağında yatmanız veya oturmanız bile sakıncalı olacaktır). 

Çocuğunuz uyumadan önce ona etki eden psikolojik etkenler: 

  • Çocuğu azarlamak.
  • Çocuğu korkutmak.
  • Çocuğu cezalandırmak.
  • Çocuğun yanında korku filmleri ya da şiddete dayanan filmler izlemek.
  • Çocuğun yanında yapılan anne-baba kavgaları.