Öğretmenler! Cumhuriyet sizden düşünceleri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister. M.Kemal Atatürk
BESLENME KÖŞESİ 0-6 YAŞ ÇOCUKLARINDA DİL GELİŞİMİ EĞİTİCİ YAZILAR OYUNLAR GEMS KONU BAŞLIKLARI

ÇOCUĞUMUZA KİTAP OKUMAYI SEVDİRMEK İÇİN NE YAPABİLİRİZ..

ÇOCUĞUMUZA KİTAP OKUMAYI SEVDİRMEK İÇİN NE YAPABİLİRİZ.....

Çocuklar yürümeye başladıkları andan itibaren çevrelerinde gördükleri ve merak ettikleri nesnelere çok daha kolaylıkla ulaşabilir ve böylece birçok nesneyi görme, işitme, dokunma, tat alma gibi çeşitli duyu organlarını kullanarak keşfetmeye çalışırlar. Oyuncakların yanı sıra; mutfak eşyaları, banyo eşyaları, mobilyalar, televizyon, anahtar, cep telefonu gibi birçok nesne onların ilgisini çeker. Eğer evde bir kitaplık varsa ve kitaplıktaki kitaplara ulaşabiliyorlarsa, bu kitapları çekip almak, sayfalarını açmaya çalışmak ve çoğu zaman yırtmak çok hoşlarına giden bir aktivitedir. “Kitaba bakmak, resimleri incelemek” gibi aktiviteleri ise biraz daha büyüdüklerinde yapmaya başlarlar. Günlük yaşamlarında karşılaştıkları tanıdık nesnelerin resimlerinin olduğu kitaplar ilgilerini daha fazla çeker. Kitap, anne-baba ve çocuğun birlikte kaliteli zaman geçirebilecekleri, çocuğun özellikle dil gelişimine olumlu katkısı olan yararlı bir araçtır. Anne-babalar, çocuğun kitap sevgisini; çocuğun kitaba ilgi göstermeye başladığı en erken dönemde uygun tutumlarla pekiştirebilirler.

 

Okul Öncesi Dönemde Kitap Sevgisi Nasıl Geliştirilir?

    Öncelikle siz model olun. Evinizde herkesin sakin bir köşeye çekilip kitabını okuduğu düzenli saatler olsun. Çocuğunuz sizin kitap okuduğunuzu gözlemlesin. Küçük yaştan itibaren böyle bir ortamda büyüyen çocuklar kitap okumaya erken yaşta ilgi göstermeye başlarlar. Evinizde çocuğunuzun ulaşabileceği yerlerde yaşına uygun, resimli kitaplar bulundurun. Çocuğunuzla birlikte tıpkı oyuncakçıya gittiğiniz gibi kitapçıya da gidin ve birlikte kitap seçin. Her gün düzenli olarak; çocuğunuza kitap okuyun. Kitap okurken çocuğunuzun anlayabileceği düzeyde, basit bir dil kullanın. Ona kitap okurken, sayfaları onun çevirmesine izin verin. Kitapta gördüğü resimler hakkında konuşun, sohbet edin. Çocuğunuz size kitapta gördüğü bir şey ile ilgili bir soru sorduğunda yanıtlamadan önce onun düşüncelerini ifade etmesi için teşvik edebilirsiniz Örneğin; ”sen ne düşünüyorsun? acaba ne olmuş olabilir?” gibi sorular onun düşüncesini ifade etmesini kolaylaştırabilir. Küçük çocukların aynı kitabı defalarca tekrar tekrar okumak isteyeceklerini unutmayın. Aynı kitabı tekrar okumasının hiçbir sakıncası yok. Çocuğunuz hazır olduğunda eski kitabını bırakıp sizden yeni bir kitabı okumanızı isteyecektir.

Okul Çocuklarında Kitap Sevgisi Nasıl Geliştirilir?

    Eğer çocuğunuz kitap okumayı sevmediğini düşünüyorsanız öncelikle siz ona model olun. Evinizde herkesin sakin bir köşeye çekilip kitabını okuduğu düzenli saatler olsun. Çocugunuz sizin kitap okuduğunuzu gözlemlesin Her hafta sonu birlikte kitapçıya gidin, kitapları incelemek için zaman ayırın. Kendisi için bir kitap seçmesine izin verin. Bir kitabı bitirdiğinde ödüllendirin. Bunun için "kitap okuma tablosu" hazırlayabilirsiniz. Çocuğunuz, her okuduğu kitap için bir puan kazanabilir. Önceden belirlediğiniz bir ğuana eriştiğinde ona yeni bir kitap hediye edebilirsiniz. Çocuğunuz okumayı sevmediği için kitaplara ilgi göstermiyor olabilir. Eğer okuma hızı çok yavaşsa okuduğunu anlayamadığı için kitap okumaktan zevk almayacaktır. Bu nedenle eğer okuma sorunu varsa ona sınıf seviyesinin daha altında, okuması daha kolay kitaplar alabilirsiniz.

 

Psikolog Suna Polat