Ne kadar zengin ve müreffeh olursa olsun, istiklâlden mahrum bir millet, medenî insanlık karşısında uşak olmak mevkiinden yüksek bir muameleye lâyık sayılamaz. M.Kemal Atatürk
BESLENME KÖŞESİ 0-6 YAŞ ÇOCUKLARINDA DİL GELİŞİMİ EĞİTİCİ YAZILAR OYUNLAR GEMS KONU BAŞLIKLARI

OKUL ÖNCESİ ÇOCUĞUNUN GENEL DAVRANIŞ ÖZELLİKLERİ

OKUL ÖNCESİ ÇOCUĞUN GENEL ÖZELLİKLERİ

       Anne babaların ,çocukların yaşlarına bağlı  genel gelişim dönemleri konusunda  bilgi sahibi olmaları ,çocukların eğitimi açısından   önemlidir. Çünkü ; baştan doğru davranmak , eğitimde en kestirme yol sayılır. Doğru davranmak , çocukların  genel gelişimsel  davranışları hatalı davranışlar  gibi ele almamakla  mümkün olur.

       Eğer anne- babalar , çocukların bedensel  ve  ruhsal gelişim aşama larında  sergiledikleri  genel  davranışları bilirlerse ve çocuklarına   bu bilgilerin ışığında yaklaşırlarsa , eğitim açısından kısa ve olumlu bir yoldan hedefe varmış olurlar.  

      Çocukların yaşları gereği yaptıkları  davranışları, kendine özgü bir süreçte , kendine özgü biçimde ortaya koyacağını bilmek ,onların gelişimlerine olumlu yönde yaklaşmayı  ve bedenen  ve ruhen sağlıklı olmalarını getirecektir.36-72 ay arasını kapsayan , kısaca OKUL  ÖNCESİ  ÇAĞI  dediğimiz 3-6 yaşları arasındaki  bu dönem, çok karmaşık gelişmerin bir arada görüldüğü bir gelişim dönemidir.Bu dönemin en önemli özelliği , çocuğun çevresiyle etkileşiminin çok önemli olduğu bir dönem olmasıdır. Çünkü  kişiliğinin temel niteliği  bu sürede oluşur. Bu süre, çocuk gelişimcilerine göre , çocuğun genel gelişimi  açısından  36.-60.  ve 60.- 72 .  ayları içine alan iki  bölümde  incelenirse de;üç, dört ve beş yaşlarının tek tek genel nitelikleri ele alınarak da değerlendirilebilir.Genel  bir bakışa göre ; üç yaş çocuğunun , iki yaş çocuğuna göre daha olgun  ve rahat , beş yaş çocuğunun ise  dört yaşa göre daha  tutarlı birtakım davranış gelişmeleri  sergilediği, altı yaş çocuğunun  ise  beş  yaşa göre  daha dengesiz davranışlar sergilediği  belirtilmektedir.   

       Unutmayınız ki, her çocuğun gelişimi  kendine özgüdür. Her çocuk önemlidir. Çocuk yetiştirmenin laboratuvarı olamaz.