Benim Türk milletine, Türk cemiyetine, Türklüğün istikbaline ait ödevlerim bitmemiştir, siz onları tamamlayacaksınız. Siz de, sizden sonrakilere benim sözümü tekrar ediniz. M.Kemal Atatürk

2024-2025 YENİ DÖNEM KAYITLARIMIZ İÇİN SİZİ OKULUMUZA DAVET EDİYORUZ..

 Yanından hiç ayrılmak istemediğimiz, çok kısa bir işimiz olsa da biz olmadan ne yapacağını bilemediğimiz çocuklarımız için anaokuluna gitme vakti geldiğinde anne babalar için sancılı bir süreç başlıyor. Bir taraftan bu yaşta kendi ihtiyaçlarını da karşılayamaz evde rahat, zaten ben ona gerekli şeyleri öğretiyorum seneye göndeririz diye düşünürken, bir taraftan da evde çok sıkılmış olabilir, zaten arkadaşı da yok diyerek onlara haksızlık yapmak istemiyoruz. İlköğretime başlamadan önce tabi ki anne babalar kavramları, sayıları, resim çizmeyi öğretebilirler, çocuklarda gayet iyi bir şekilde öğrenebilirler. Fakat okul öncesi eğitiminin faydalarını bu kadar basite indirgemek haksızlık olacaktır.

Okul öncesi eğitimi öncelikle çocuğun anne babadan veya bakım veren kişiden ayrışmasına katkı sağlar. Ev ortamında çoğu zaman başkaları tarafından halledilen montunu giymek, döktüğü eşyaları toplamak gibi konularda kendi işlerini yapmaya teşvik edilir. Bu sorumluluklar sayesinde kendi kendine bir şeyler yapabilmek hem özgüvenin gelişmesine katkı sağlar hem de ilköğretim yıllarında artacak olan sorumlulukları yerine daha rahat getirebilmesi için temel oluşturur.

Sabah aynı saatlerde kalkarak okula gelen çocuğun zamanla uyku düzeni oturur, yemek, oyun, aktivite saatleri belirli olan çocuk ne zaman yemek yiyeceğini, ne zaman oyun oynayıp ne zaman aktivite yapacağını bilir ve buda çocuğun zaman kavramını anlamasına, kendini organize etmesine yardımcı olur. Okul içerisinde oturan bu düzen zamanla ev ortamına da yansır ve genellikle anne babalar bu durumu ‘çocuğun davranışları değişti, artık daha uyumlu’ diye anlatırlar.

Okul öncesi eğitimin çocuklara en büyük katkısı şüphesiz sosyalleşmeleri konusunda sağladığı yarardır. Her ne kadar aile ortamında ya da dışarda yaşıtlarıyla bir arada olabilseler de okul ortamında diğer çocuklarla sistematik bir şekilde birlikte olmak çok farklıdır. Bu dönemde çocuk gruba katılmayı, birlikte vakit geçirmeyi öğrendiği kadar, akran çatışması yaşadığında buna çözümler bulmayı, böyle durumlarda nasıl davranması gerektiğini de öğrenir. Aile ortamında özel olduğunu olabildiğince hisseden çocuk, okul ortamında diğerlerinin de kendisi kadar değerli olduğunu öğrenir, empati duyguları gelişir, paylaşmanın önemini öğrenir.

Özet olarak okul öncesi eğitim temel bazı akademik becerilerin gelişmesine yardımcı olurken, çocukların sosyal ve duygusal olarak gelişmesine, olumlu davranışların pekişmesine yardımcı olarak çocuğun okul olgunluğuna ulaşmasına katkı sağlar.

Klinik Psikolog Aslı Karamuk